Byg en redekasse

Redekasse til Tårnfalk og Natugle

Redekasser til natugler og tårnfalke har ens grundmål. Forskellen ligger i, at natuglen foretrækker en dyb kasse, mens tårnfalke hellere vil have en åben. Bunden skal være mindst 30 x 30 cm, men gerne større. Den kan være kvadratisk, aflang og andet. Det vigtigste er, at den laves solidt og har en godt tag, som sikrer, at kassen holdes tørt hele året.

For begge arter gælder, at de ikke bygger rede. Det er derfor vigtig, at der laves en redebund med et lag halm, tørt græs, træflis eller spagnum.

Redekasser til Tårnfalk og Natugle

Redekasse til slørugle

Sløruglen kræver en stor kasse, ja, faktisk en to-værelses. Den kan med fordel bygges i 11 mm finér (da den jo skal hænge indendørs). Det er ikke nødvendigt at male eller imprægnere den.

Tegning af redekasse til slørugler
Tegning af redekasse til slørugler

 

Kassen måler 40 x 40 cm i endestykket og er 80 cm lang. Indgangshullet skal være mindst 15 cm på hver led.

I skillerummet mellem de to ”værelser” laves et lidt højere hul. Sløruglen yngler i det bageste (og mørkeste) rum. De bygger ingen rede, så husk at lægge et bundlag af halm, gerne i begge rum. En kontrollåge bag ynglerummet er en god idé ved rengøring af kassen. Efter fire-fem yngleår kan kassen være så proppet med gylp, at uglerne ikke kan være derinde.

Til opsætningen kan med fordel bruges to 40 cm lægtestumper. De skrues på en vandret bjælke og er en god hylde at fæstne kassen på. Placér dem med 50 cm mellemrum, så støtter de kassen bedst.

Placering: Opsæt kassen højt og helst i store rum med højt til loftet, for eksempel i lader og på store lofter. En højtsiddende bjælke på indersiden af gavlen er ofte et godt sted i moderne haller. Sløruglen har det bedst i åbne landskaber, gerne med eng, vandhuller og åløb. Natuglen er nært knyttet til skov, men ofte er der indbyrdes konkurrence mellem de to arter. Natuglen er den dominerende, men et kneb kan være at ”lokke” natuglen til en redekasse 500 meter væk – og derved få to par ugler ud af det! Med tårnfalke går det bedre, idet de to arter jager henholdsvis dag og nat.

Føde: Sløruglen er en af de få, der spiser spidsmus. Den er vild med dem, men tager i øvrigt også alle andre arter mus, rotter, muldvarpe og mosegrise. Pelsdyr udgør næsten al føden, men de vil i nogle tilfælde også tage frøer og småfugle.

Yngletid: Sløruglen lægger oftest fire til syv æg i april/maj. Yngleforløbet strækker sig over tre måneder, og ungerne flyver først fra reden i juni og juli. Cirka halvdelen af parrene lægger to kuld, og sent på efteråret kan der igen være unger i kassen. Når ungerne er selvhjulpne, gennes de ud af territoriet. Parret forbliver på ynglestedet. Sløruglen får mange unger, men lever til gengæld i kortere tid end andre ugler.

Råd og vejledning
For nærmere råd og vejledning om redekasser og ugler er du velkommen til at kontakte:
Naturkonsulent Lars Hansen
lah@hansen.mail.dk
www.naturkonsulent.dk

Du kan også kontakte Dansk Ornitologisk Forening, Danmarksugler.dk, eventuelt din kommunes miljøafdeling.

5 kommentarer til "Byg en redekasse"

 1. Hej Anders
  Det lyder interessant. Lad mig få din adresse, så kigger vi på det.

  Sløruglen er meget sjælden på Fyn, så du har nok ret i, at det kan være bedre at satse på Tårnfalk. Men måske kan det satses på begge arter.
  Mvh
  Lars Hansen

 2. Lene Troest Kjeldsen

  Hej Lars. Jeg har opsat en kasse, som hverken tårnfalke eller ugler er flyttet ind i. Tårnfalken har siddet på taget, men har foretrukket naboens kasse. Nu er mit spørgsmål: Hvor tæt kan man opsætte en rede på naboens kasse? Vi forstyrrelser som en trampolin have betydning? Skal kassen have bundmateriale?
  Mvh Lene

  • Hej Lene
   Tak for din mail.
   En skam at tårnfalkene ikke ville flytte ind. Men de foretrækker åbenbart naboens kasse, måske fordi der er mere fredeligt der. Tårnfalkene har normalt et territorium på ½-1 km2 og kun undtagelsesvis ses reder med indbyrdes afstand på under 2-300 m. Så der er næppe plads nok til at både du og naboen kan have et ynglepar.
   Hverken ugler eller falke bygger selv reder, så deres kasser skal altid forsynes med en redebund. Det kan være halm, træflis, tørt græs el. lign. Hvis der ikke er redebund triller æggene let ud i det ene hjørne og bliver ikke ruget ordentligt.
   Håber mit svar kan hjælpe – ellers skal du bare kontakte mig igen.
   Med venlig hilsen
   Lars

 3. bjarne laursen

  hej lars har bygget en tårnfalke redekasse nu er spørgsmålet hvilken vej er det bedst at vende åbningen (har øst – vest vendt nedlagt staldbygning hvor der er galle el klokker i vest enden der vil den gerne sidde om natten )har også 4000 m2 grund og marker hele vejen rundt
  kan man se om det er en han eller en hun med det blotte øje på forhånd tak bjarne

 4. Mads wedderkopp

  Hej Lars. Jeg har i foråret 2916 etableret en skovbeplantning (m. Skovdyrkerne) på 3 hektarer meget blandet beplantning med buske, træer, lysninger PSV. Jeg har fået den tanke at invitere tårnfalke til at bo i skoven (på pæle (hvor høje), som jeg vil grave ned mellem de nu ca. en meter høje træer og buske. Formålet er at holde musebestanden nede, så de ikke gnaver barken af de nyplantede træer. Vil det fungere, tror du? Jeg bor i Vejby i Nordsjælland. Mvh Mads Wedderkopp

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *